måndag 30 mars 2009

Kan folk inte bara slappna av?

Åh nej, inser att de där duktiga tjejerna man alltid råkar på och instinktivt ryggar för, aldrig taggar ner och försvinner. Tvärtom. Om man stört sig på daggfriska, pinnsmala, välmatchade brudar med högsta betyg i ALLT, som aldrig kan slappna av tidigare så trappas hetsen bara upp nu har jag märkt. "Nu" som i graviditetsläge då.

Inget verkar trigga igång duktighetskomplexet som just graviditet och, framförallt, själva födandet.
Är faktiskt lite chockad.
Folk vill alltså INTE föda med bedövning. Eller, snarare, vissa verkar delta i en slags tävling där det handlar om att lida så mycket som möjligt. Och typ bita ihop stoiskt.

Läste senast i morse i City om ett gäng höggravida som uttryckte sig i termer av "det ökar chansen till en naturlig förlossning".

Observera det lilla obehagliga ordet "naturlig" här.

Man vill ju inte vara onaturlig. Eller? Allra mest provocerad blir jag av de som vill föda HEMMA! But why? "Jo men så har kvinnor gjort i alla tider, yada yada". Eh, jo och kvinnor har också DÖTT i barnsäng i alla tider.

Men nu, när det finns epidural och modern sjukvård så ska man inte ta emot det! Om man ska vara riktigt jäkla duktig alltså. Som att tacka nej till antibiotika om man får lunginflammation. "Nähe du, det här fixar min kropp själv. Det har folk klarat i alla tider"

Tagga the fuck down, sisters, säger jag.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Och vad vill du säga? Om du ska föda på sjukhus och dör i trafikolycka på vägen dit... har du då inte med samma logik varit en idiot som inte tog det säkra och stannade hemma? Folk dör i barnsäng... nej inte med den hygienen vi har i våra hem idag. Folk dör i trafiken... ja väsentligen oftare än vad folk dör i barnsäng...

Dessutom är det faktiskt inte olagligt att dö som vissa verkar vilja ha det till. Så döm ingen annan för att de bestämmer över sitt eget liv. Det är ju fullt tillåtet att klättra på Everest trots att man kan dö och ingen brukar döma ut någon annan som "oansvarig" för att de ägnar sig åt klättring. Eller dykning, ridning, fallskärmshoppning etc...

Om du vore insatt i hemförlossningsämnet så hade du dessutom känt till att det finns ingen forskning alls som visar att det skulle vara mer riskfyllt att föda hemma än på sjukhus. Tvärtom så mår hemfödda barn bättre efter förlossningen och har högre apgar, mamma spricker i princip aldrig, katastrofsnitt är signifikant färre liksom andra komplikationer. De flesta komplikationer beror på stress, bedövning och andra ingrepp kopplade till sjukhuset. I Holland föds vart tredje barn hemma och Holland har lägre barna- och mödradödlighet än Sverige... och dessutom betydligt färre komplicerade förlossningar.

Anonym sa...

Folk får absolut föda hemma. Jag förstår det inte men det vore mig främmande att sätta mig till doms över någon. Go ahead, krysta på i finsoffan bäst du vill.

Det jag stör mig på är den här hysterin som jag upptäckt, att det finns en tendens att det ses som "fint" att föda utan smärtstillande. Som om det vore en tävling, lite som en kvinnlig mogenhetsrit, att lida i smärta. De kvinnor som klarar det kan liksom klappa sig på axeln och känna sig nöjda och de andra som tog till "fusk"-medel är inte lika bra kvinnor. Typ.

Det var det jag menade om det nu inte framgick.
/M

Anonym sa...

Det handlar ju om att vilja sitt barn väl. Fostret är kopplat till modern och pumpar du ut en vuxendos smärtstillande i modern så går detta rakt in i det lilla fostret också. Vilket är en av anledningarna till att så många sjukhusfödda barn inte klarar att andas på egen hand och är totalt livlösa när de kommer ut. Liksom anledning till att förlossningar drar ut på tiden vilket kan leda till syrebrist.

Bristningar hos mamman är en annan konsekvens. I princip inga hemfödande kvinnor brister under förlossning medan ungefär 80% av alla som föder på sjukhus gör det. En av anledningarna tros vara att man med smärtlindring inte kan känna sitt underliv lika bra och därmed heller inte kan avgöra gränsen för hur mycket man kan krysta.

Hemfödda barn utsätts också för en naturlig bakteriflora som inte finns i den sterila sjukhusmiljön. Denna har visat sig väsentlig för att minska risken för astma, allergier osv.

Så de som föder hemma utan smärtlindring kan aldrig anklagas för att vilja vara "finare" än andra. Däremot kan de kanske anklagas för att våga offra den egna bekvämligheten för sitt barns skull.

Anonym sa...

Menar du på allvar att det skulle vara skadligt för barnet att mamman får smärtstillande medel under förlossningen? Var kommer dina fakta ifrån?

Att man "offrar den egna bekvämligheten" för sitt barns skull genom att föda hemma låter i mina öron helt befängt, då menar du alltså att kvinnor som föder på sjukhus gör det för att de är lite, lite sämre mammor? Lite mer bekväma.

Jag tycker att det är ansvarsfullt att föda på sjukhus. OM allvarliga komplikationer skulle inträffa, vilket det ju tyvärr gör ibland, finns kompetenta läkare nära till hands. Det gör det troligtvis inte om du ligger hemma.

/M

Anonym sa...

Inte sämre mammor men kanske lite mer okunniga i ämnet. Fokus är så oerhört mycket att man ska "slippa ha ont". Det är mammas bästa som kommer först, barnet får lugnt tåla vad som helst för att mamma ska "slippa". Det har blivit en mänsklig rättighet att ha barn och en mänsklig rättighet att slippa föda dem.

Det finns som sagt inga belägg alls för att sjukhusförlossning ger färre dödsfall så att det skulle vara mer ansvarsfullt att åka dit är ett rent känsloargument. Du vill tro att det är så och bortser helt från risken du utsätter dig för i bilen på vägen dit.

Belagt är däremot detta: forskare Ole Olsen på Cochraneinstitutet i Danmark har sammanställt forskning kring hemförlossning och påvisat följande:

1) Apgar är betydligt lägre hos sjukhusfödda barn såväl efter en minut som efter fem minuter. Apgar beskriver barnets ”spontana livslust”, dvs hjärtfrekvens, andning, hudfärg, muskelaktivitet och retbarhet. Barn som föds på sjukhus mår betydligt sämre efter förlossningen än barn som fötts hemma. Och skillnaderna är stora.

2) Bristningar hos mamma är signifikant lägre hos hemföderskor. Bristningar i ändtarmsmuskeln (som är den allvarligaste bristningen) minskar till nära nog noll vid hemförlossning.

3) Samtliga medicinska ingrepp (klipp, tång, igångsättning, sugklocka, oxytocinstimulering, kejsarsnitt) var mycket vanligare i sjukhusgruppen. Trots att hemföderskorna födde friskare barn.

Det finns också en studie från en forskargrupp på Danderyds sjukhus i Stockholm som visar att ryggbedövning (epidural) medför att barnen får svårare att amma och behöver mjölkersättning (med all vad det innebär för ens hälsa att inte bli ammad).

Vidare har såväl WHO som International Confederation of Midwifes (Internationella barnmorskeföreningen) uttalat stöd till hemförlossningen som bör uppmuntras då det finns ett värde i att minska medicinsk intervention i det naturliga förloppet.

Det är ett faktum att alla som bedövas med epidural också måste ha fosterövervakning med CTG för att ha koll på hur fostret mår efter bedövningen. Varför tror du? På Danderyds sjukhus hemsida kan man läsa att det är eftersom barnets hjärta kan påverkas av bedövningen.

Lika mycket är det ett faktum att sugklocka användas allt oftare efter bäckenbottenbedövning eftersom modern då inte längre har känsel i underlivet. Bristningar av det allvarligare slaget uppstår då också samt att krystreflexen kan försvinna. Ofta blir förlossningsförloppet betydligt långsammare med risk för syrebrist hos fostret.

Intervention är riskfyllt - betydligt mer riskfyllt än att föda naturligt. Men naturligt gör lite mer ont. Men aldrig mer ont än vad man klarar av! Vi är konstruerade för att tåla den smärtan.

Ali sa...

Man vet ju fan inte ens var man skall börja... Det är alltså ofarligare att föda hemma för att... vaddå? Det inte finns läkare och hjälpmedel? Jo, det låter ju logiskt. Gillar du medeltidsveckan på Gotland också?

Sara Haldert sa...

go, mirre! in till sjukan och ta epidural om du behöver för hundan. du är inte mindre modig, ansvarsfull och bra som förstagångsföderska för det. basta.